torstai 25. elokuuta 2011

Polkupyöräergometritesti


Kävin eilen suorittamassa epäsuoran polkypyöräergometritestin. Miksi se on epäsuora? Täydellinen testi vaatisi hengityskaasuanalysaattorin. Testin tarkoitus on mitata fyysistä suoritusta ja sillä selvitetään yleiskuntoa, jonka mittarina voidaan käyttää maksimaalista hapenkulutusta tai maksimaalista työtehoa. Epäsuora testi tehdään useimmiten kolmiportaisena testinä.

Poljettava pyörä on tarkoitettu juuri testien tekemiseen ja siitä lähtee piuhat tietokoneeseen kiinni. Testihenkilölle laitetaan sykevyö, jonka avulla sykettä voidaan seurata. Aluksi henkilö lämmittelee hetken aikaa kevyesti polkemalla. Testin aikana polkunopeus tulee pitää yli 60 kierroksen. Kahden minuutin välein nostetaan vastusta, jolloin rasitustaso muuttuu. Testiä ylläpidetään niin kauan kun testihenkilö jaksaa polkea kierrosnopeuden yläpuolella tai on saavutettu 85 % laskennallisesta sykkeestä.  Testin aikana testaaja kysyy muutamaa otteeseen tuntemuksia ja merkitsee ne ylös.

Testi kestää noin 8-20 minuuttia riippuen onko testattava nainen vai mies. Testin lopussa oli sitten vielä loppuverryttely kevyesti polkien.

Oma testini tehtiin aivan loppuun saakka, niin pitkälle kuin jaksan. Täytyy sanoa, että kun lopussa tehoja jalan alla oli 140 wattia niin kyllä oli raskasta polkea. :) Alkuun meillä oli hieman ongelmia testin kanssa, sillä sykemittari ei tahtonut pysyä päälläni vaikka oli kaikista kireimmillään. Kesken testin hävisi sykkeet, joten eihän se luotettavaa kuvaa anna. Jouduimme aloittamaan testin neljä kertaa alusta, joten myönnän että minulla on pieni varaus siihen pitääkö testi paikkansa kohdallani. Mietin vain, että jos olen neljä kertaa aloittanut testin ja muutamalla kerralla päästiin jo aika koviin wattimääriin, niin jalkanihan ovat jo rasittuneet? Lisäksi syke on jo uudelleen aloittaessa koholla.

Tulokseksi kuitenkin sain, että vauhtikestävyyteni on hyvä (ja tällä alueella jakoisin vallan mainiosti ja pystyin edelleen puhumaan eikä ollut sillä tavalla kovinkaan pahat tuntemukset), mutta peruskestävyysalueeni kaipaa pienen parannuksen – ohjaajan ammattitauti! :D Tämän totesi myös testin tekijä, joka on tuttavani. :) Hyvin useat ohjaajat kärsivät tästä samaisesta ongelmasta, sillä me ohjaajat kun vedämme useita tunteja viikossa ja jos mennään pääasiassa kovaa ja korkealla niin se peruskestävyys jää taka-alalle. Hätähän ei ole tämännäköinen, vaan se on vaunulenkkien paikka. Sillä jos millä peruskestävyys paranee. :D

Maksimisykkeeksi sain 191, joka testin mukaan on hieman enemmän kuin laskennallinen joka olisi 188. Epäilen kyllä hieman tuota 191 lukua koska oma sykemittarini saattaa antaa minulle joskus isommankin luvun. Mutta lataan nyt saamani sykerajat sekä tämän maksimisykerajani sykemittariini ja katson asioita uudelta kantilta. Sen takiahan minä testin itselleni halusin, että tiedän mikä on maksimisykkeeni ja sykerajani. :) Testin mukaan kuntoni on hyvä. Huima parannus vuodesta 2004, jolloin aloittelin liikuntaa ja tein testin ensimmäisen kerran. :D

Aion teetättää testin vielä uudelleen jossain vaiheessa sillä hieman epäilen luotettavuutta. MUTTA painotan, että voihan tuo olla ihan tottakin. Mietin vain, olisiko saatu eri tulokset jos testi olisi voitu suorittaa heti ekalla polkemisella alusta loppuun saakka.

Jos treenaa hiemankin enemmän, niin kannattaa käydä tuo testi suorittamassa sillä se kyllä antaa hyvät linjaukset omista sykealueista jonka perusteella treenaamisesta voi tehdä tuloksellisempaa. Ja kun nykyään sykemittareihin voi itse määrittää nuo sykerajat, niin voilá! :D

Ei kommentteja: