torstai 4. elokuuta 2011

Aivan mahtava uusi laji meikäläiselle - spinning! :)


Eilinen meni aivan hujauksessa eteenpäin ja ehdin jo pelästymään, että ehtiikö sitä lainkaan treenaamaan sillä miehellä oli treenit illalla ja zumba, johon olisin halunnut mennä, oli samaan aikaan hänen treeniensä kanssa. Omalla salillamme ei ole spinningiä, mutta olen aina halunnut sitä kokeilla ja olen tiennyt että siitä tulen pitämään kovasti. Jo sunnuntaina tein itselleni aikataulun lähisaliemme perustason spinning-tunneista ja eilen sitten oli oman kaupunkimme salilla juuri sopivaan aikaan tunti. Pitkin päivää emmin mennäkkö tunnille vai ei ja olin jo lähdössä miehen töistä kotiin tullessa ihan vaan pyörälenkille, mutta sitten rohkaisin mieleni ja soitin salille varatakseni itselleni paikan elämäni ensimmäiseen tuntiin pyörän päällä. :)

Tuntia ei voinut varata vaan osallistujat otetaan ilmoittautumisjärjestyksessä joten kamat kassiin ja suunta kohti uutta salia. :) Sali on muuttanut uusiin tiloihin, joten tilat olivat erittäin avarat ja siistit. Asiakaspalvelu oli ystävällistä jo heti puhelinsoitosta lähtien. Sisäpyöräilysalissa ohjaaja neuvoi spinning-pyörän säädöt kun kerroin olevani totaalisen ”rookie” koko hommassa. Ensimmäinen ajatus joka mielessä oli kun pääsin kapuamaan pyörän päälle: ”APUA, pitääkö minun lukita jalat tähän masiinaan kiinni ja mitä?? Eikö nuo polkimet pysähdy samalla tavalla kun pyörän polkimet?!” :D

Tunti alkoi kevyellä lämmittelyllä ja kun jalat kehon kera pääsi vauhtiin, ei sitä olisi halunnut enää lopettaa! Ohjaajalla oli aivan mahtavaa musiikkia jonka tahdissa tuli fiilisteltyä eikä ajan kulumista huomannut lainkaan. Salilla oli käytössä Suunnon sykeohjatut näytöt (Suunto Fitness Solutions) ja siinä seinää tutkiskellessani kävi mielessä että pitäisikö vaihtaa tämä niin hyvä Polarin sykemittari Suunnon mittariin. Olen katsellut Suunnon M4 ja M5 sykemittareita ja aivan suurta eroa mittareissa ei ole joten katsellaan jos vaikka tulisi itselle mittaria mallia Suunto ostettua. Jos kokemuksia löytyy niin laittakaahan kehiin! :)

Tunnin kesto oli siis 50 minuuttia ja peruskestävyysalueen treeni. Kaloreita tällä tunnilla paloi 388 (otin hieman kevyemmin), keskisyke 139 joka on 65 % maksimistani. Eli tämäkin jo osoittaa, että hieman kovempaa olisin voinut mennä. PK-alueella treenatessa sykkeet on noin 60-70 % maksimisykkeestä. Maksimisykkeen peruslaskukaava on 220-oma ikä, eli 30-vuotiaan maksimisyke tämän mukaan on 190. Peruskestävyysalueen sykkeet 30-34-vuotiailla on 114-133. Itse kuitenkin puhun asiakkaille kevyestä hengästymisestä, jolloin ollaan siellä peruskestävyys- ja vauhtikestävyysalueen rajalla. Kuntoilija on silloin vielä peruskestävyysalueella kun hän pystyy puhumaan suorituksen aikana ja olotila antaisi periksi jaksaa vielä vaikka toisen tunnin. Tuntemukset ovat kevyestä keskiraskaaseen. Kun olotila muuttuu jo selvemmin hengästyneeksi ja puhuminen vieruskaverille ei ole enää niin helppoa, on siirrytty vauhtikestävyysalueelle.

Peruskestävyysalue on meidän kaiken terveyden ja kunnon perusta. Lisäksi peruskestävyystreeni toimii hyvänä treeninä painonpudotukseen tähtäävässä kuntoilussa. PK-alueen treenissä energiavarastot kuluvat pääasiassa kehon rasvavarastoista kun taas vauhtikestävyysalueella PK-treeni tulisi olla osa jokaisen treenaajan viikko-ohjelmaa ihan vaan jo ajatuksella että nyt palautellaan. PK-treenissä kehitetään hengitys- ja verenkiertoelimistöä sekä rasva-aineenvaihduntaa.

Koska se spinning-kärpänen nyt iskeytyi meikäläiseen kuin piikki lihaan, niin kyllä se vaan täytyy siihen koulutukseen osallistua. :)

Ei kommentteja: