maanantai 15. elokuuta 2011

Les Mills BodyPump ja Polar FT60

Voi pyhä jysäys sentään! Päätin eilen sitten rohkaista mieleni (jälleen) ja lähdin Les Millsin BodyPump-tunnille. Olen eläessäni käynyt ehkä noin 3 kertaa Pumpissa eli laskennallisesti en edes kerran vuodessa jos katsoo kuinka kauan olen salilla treenaillut. :D Aamulla sen päätöksen tein ja koko päivä meni pienen jännityksen siivittämänä sillä tunti oli vasta illalla... Olin päivällä ostanut Kärkkäiseltä itselleni sen uuden sykemittarin – Polar FT60 – ja laitoin sen itselleni nyt ensimmäistä kertaa. Alkusykkeet jo tunnille mennessä olivat tavallista korkeammat. Olen aina ollut uusien tilanteiden jännittäjä ja niin hullulta kuin se kuulostaakin tällaiselle saliohjaajalle niin kyllä, jännitin kovasti tuota BodyPump-tuntia koska se on kovaa menoa sellaiselle joka ei ole tottunut tekemään pitkiä sarjoja. :D Toisaalta pitää osata antaa itselle myös anteeksi sillä täytyy muistaa, että olen synnyttänyt kuitenkin vasta 8 viikkoa sitten (ja sen kyllä huomasi tunnin aikana). Kroppani ja niveleni eivät ole vielä kunnolla palautuneet. Palautumiseen menee aikaa useita kuukausia, jopa vuosi. Joten armollinen pitää olla.

Suuntasin suoraan takariviin baby-painojeni kanssa. Siellä sain rauhassa tehdä omassa tahdissa jos joidenkin biisien liikkeet menivät liian nopeasti. Ennen kuin tunti alkoi, ajattelin mielessäni että täältä en kyllä jalkojeni varassa tule ulos kävelemään vaan konttaan ovesta pihalle mutta ei! Vaikka tällainen olo oli kesken tunnin kun ihana ohjaajamme huusi kesken kyykkyjen: H, nyt alas sieltä ja äkkiä!! Täällä ei kukaan löysäile! :D En voinut kun nauraa siellä takarivissä. Jalkoja poltteli armottomasti mutta niin vaan kyykkyyn, ylös, kyykkyyn, ylös. :) Kyykyt eivät koskaan ole olleet lempitreeniäni eivätkä ole edelleenkään. Osaltaan johtuu myös siitä että polveni eivät ole koskaan antaneet periksi jalkatreeniä tehdessä. Tunnin jälkeen jalkoja tutisutti niin kamalasti! Ja käsiä, ja olkapäitä ja, ja… :D Mutta loppujen lopuksi kun ajattelee niin tunnehan on aivan mahtava! Tietää tehneensä kunnon treenin.

Tänä aamuna kun heräsin, oli ensimmäinen ajatukseni: pääsenkö ylös? Kyllä pääsin. Hieman on jalat kipeät, samoin kädet mutta ei mitenkään massiivisesti. Tosin sitähän sanotaan, että treenin vaikutus tulee vuorokauden viiveellä, joten katsotaan mikä tilanne on huomenna. :D Tänään täytyy venytellä vielä illalla hieman lisää ehkäistäkseni huominen kankeus.

Les Mills BodyPump -tunnin tarkoitushan on vahvistaa kehoa, parantaa voimaa ja kestävyyttä. Tunnilla haastetaan päälihasryhmät tekemään töitä. BodyPump -kuvauksessa “luvataankin”, että se:
  • polttaa 600 kaloria
  • parantaa voimaa
  • parantaa yleistä kuntoasi
  • muokkaa ja kiinteyttää lihaksiasi
  • parantaa luuntiehyttä (auttaa pitämään osteoporoosin poissa)
  • tunnin jälkeen olo on vahva ja itsevarma :)

BodyPump toimii siis hyvänä kokovartalon treeninä hyvän musiikin parissa. Kyse on lihaskestävyystreenistä. Lihaskestävyystreenin tarkoitus on parantaa yleistä harjoituskestävyyttä ja lihaksiston aerobista energianmuodostustehoa. Periaatteessa mitä pienemmällä teholla harjoitellaan ja mitä pidempään harjoitus kestää, sitä suurempi osuus on aerobisella, happea käyttävällä energiantuotolla. Lihaskestävyystreeni kehittää ja parantaa hengitys- ja verenkiertoelimistöä, lihasten aineenvaihduntaa sekä hermoston toimintaa. Lisäksi voidaan parantaa yleistä lihaskuntoa ja lihaskestävyyttä, kiinteyttää sekä parantaa ryhtiä ja lihastasapainoa. Sitä käytetään myös painonhallinnassa ja kuntouttavassa liikunnassa. Lihaskestävyysharjoittelulle ominaista on pitkät toistomäärät. Treenin tarkoitus on myös parantaa asentoamme tukevia lihaksia ja niiden voimaa.

Les Millsin tuntien ohjelmat vaihtuvat 3 kuukauden välein ja ajatuksena onkin että menet mihin tahansa liikuntakeskukseen, jossa on Les Mills -tunti, niin tunti on sama koreografiaa ja musiikkia myöden jota olet tottunut omalla salillasi tekemään juuri sillä hetkellä. Tällä hetkellä on menossa Body Pump 78, joka on toinen tänä vuonna eli uusi ohjelma on tuloillaan näillä näppäimillä. :) Enkä malta odottaa tuota 79 sillä aivan ihania biisejä on siellä tiedossa. :) Ne jos mitkä motivoi pumppaamaan itsestä kaiken irti.

JOKAINEN SIIS PUMPPAAMAAN! Aivan mahtavaa ja se into vaan tarttuu siellä tunnilla. Vaikka ei jaksaisi niin kyllä se energia jostain löytyy. :D

Uusi sykemittarini toimi mainiosti! :) Mittari on erittäin helppokäyttöinen ja selkeä. Se näyttää loppuraportissaan (sekä kesken treeninkin) sykealueet eli oletko peruskestävyys-, vauhtikestävyys- vai maksimikestävyysalueella. Tätä olen kaivannutkin mittariin.

Les Millsin BodyPump -tunnin tulokset:
391 kaloria (tämä nousee kun lisään jatkossa painoja lisää)
139 keskisyke (64 % maksimista joka tällä hetkellä näyttäisi olevan 217)
30 min PerusKestävyys/19 min VauhtiKestävyys/5 min MaksimiKestävyys

Maksimisykkeeseen saan muutaman viikon sisällä vahvistusta sillä menen suorittamaan polkupyöräergometritestin. Siitä muutaman viikon kuluttua lisää. :)

Ei kommentteja: