sunnuntai 14. elokuuta 2011

Mitä on crossing? :)


Crossing on vuonna 2002 Saksassa kehitetty laji, sauvakävelyä stimuloiva ryhmäliikuntaharjoitus. Se on helppoa, yksinkertaista, turvallista ja hyvin nivelystävällistä – crossingissa ei kohdistu iskuja luustoon eikä niveliin. Lajissa ihmisen keho työskentelee kokonaisvaltaisesti – ”työn alle” joutuvat niin reidet, pakarat, selkä, rinta, hauis ja ojentaja. Erittäin hyvä laji on myös keskivartalon syville lihaksille, joita aktivoimalla saadaan aikaiseksi hyvä tuki crossatessa. Liike tukee rangan liikkuvuutta.

Crossing-tunteja on samalla tavalla tarjolla kuten sisäyöräilytuntejakin – perus-, vauhti- ja maksimikestävyystunteja, harvemmin kuitenkaan liikuntasalien valikoimassa näkee tuota viimeistä vaihtoehtoa. Enemmän keskitytään peruskestävyyden 
sekä vauhtikestävyyden tunteihin.

Tunnit koostuvat alkulämmittelystä ja sen jälkeen erillisistä työosioista. Tunnin aikana voidaan käyttää useita eri tekniikoita. Sekä tempo että vastus yhdistettynä tekniikkaan saavat aikaan tunnilla haettavan rasituksen. Crossingin työtekniikoihin kuuluvat niin hölkkä, kahvatyö, ojentajatyö, yläselän työ kuin tehostettu reisien/pakaroiden työ.

Crossing on lajina erittäin monipuolinen ja tehokas. Kun tunti on koostettu oikein, on hiki taattu mutta ei tarkoita että on kuitenkaan menty räkä poskella! :D

Ryhmäliikuntacrossing ei mielestäni ole lainkaan samanlaista kuin Cross-Trainer-laitteilla tapahtuva lämmittely ennen salitreeniä. Ryhmäliikuntaan tarkoitettu laite on huomattavasti kevyempi ja miellyttävämpi liikeradaltaan askeltaa/polkea.

Rohkaisenkin jokaista etsimään salin, joilla on crossing ohjelmistossaan, hyppäämään crossarin päälle ja nauttimaan menosta!

Itse aloitin jälleen lauantaipäivän ihanalla crossingtunnilla. Mielestäni tunti on yksi parhaista tavoista aloittaa päivä. :) Ennen raskauttani kävin joka lauantaiaamu crossaamassa ja kyllä päivä lähti aina mukavasti käyntiin kun oli hyvä hiki ja fiilis haettu salilta. Toki varmasti spinning- tai mikä tahansa tunti antaa saman sykäyksen päivälle.

Otin lauantaiaamuna sykemittarini mukaan, mutta se pentele ei vaan suostunut antamaan sykkeitä minulle. Veikkaan, että hihnan lähetin on aikansa elänyt. Mutta mikäs sen parempi syy lähteä ostamaan uutta. Tänään sunnuntaina sen ajattelin nyt ostaa (en kestää enää olla ilman!). MUTTA ongelmana on, että en ole päättänyt minkä mittarin ostaisin. Aluksi olin vahvasti sitä mieltä että ostoslistalla on Suunnon M4, mutta rakasta Googlea selatessani on hyväksi vaihtoehdoksi rinnalle noussut Polarin FT60. Juu tiedän! Lupasin että en enää Polaria osta mutta olen lukenut paljon tuosta FT60 ja saanut kavereilta positiivista kommenttia laitteesta joten on mahdollista että päädynkin ostamaan kyseisen mittarin Suunnon sijaan. Mutta se jää arvoitukseksi. :) Mieleni usein muuttuu vielä kaupassa. Olen usein hyvin varma kun kotoa lähden,e ttä ostan juuri sen tietyn tuotteen mutta kun kauppaan saakka pääsen ja tutkin vaihtoehtoja konkreettisesti, tarttuu käteeni se toinen vaihtoehto. Näin on käynyt niin puhelimen kuin esimerkiksi murusen vaunujen kanssa. :D Yleensä käteen tarttuu se ns. kalliimpi vaihtoehto! :D

Tänään on vuorossa myös Inbody–kehonkoostumusmittaus. IIK ja hui kauhistus! Katsotaan miltä lukemat näyttää näin raskauden jälkeen. Olen käynyt mittauksessa kaksi kertaa aikaisemmin. Mutta innolla odotan iltapäivää, mitä mittaus tuo tullessaan. :D Raporttia siitä myöhemmin.

1 kommentti:

Hanne kirjoitti...

Hei Hanna!
Oletkohan siellä linjoilla vastaamassa :D Haluaisin tietä, järjestetäänkö jossain ohjaajille crossing-koulutuksia. Oletko itse käynyt crossailuun koulutusta?

Minähän ohjailen Les Millsejä ja aikoinaan olen liikuntaharrastuksen aloittanut crossaamalla kotona. Perehtynytkin jonkin verran, kolme pitkää crossailutekstiäkin kirjoittanut blogiini. Ajattelin, että ehkä voisin laajentaa ohjauksia myös tuonne crossingin puolelle.