sunnuntai 21. elokuuta 2011

Treeniviikon koostaminen

Kuva:
www.builtfit.com

Lupailin laittaa omaa näkemystäni siitä kuinka treeniviikko tulisi koostaa. (Otan mielelläni kysymyksiä vastaan jos jokin asia treenaamisessa askarruttaa.)

Aina on kuitenkin hyvä muistaa, mitkä ovat omat tavoitteet ja onko ns. minkä tasoinen treenaaja kyseessä. Jos on aloittelija, niin suosittelen aloittamaan treenaamisen maltillisesti, ettei alkuinnostus lopahda liian rankan viikon ja treenin myötä. Aloittelijalle ja peruskuntoilijalle riittääkin hyvin muutama 2-3 harjoitusta viikkoon. Tällöin harjoittelu kehittää lihaksia antaen kuitenkin tarpeeksi lepoa (vähintään 48 tuntia). Perusharjoittelussa lihaskuntoharjoittelun välissä olisi aina hyvä olla yksi päivä, jotta lihas ehtii palautua. Lihaskuntoharjoittelun välipäivinä on hyvä harjoittaa peruskestävyyttä sekä muistaa lihashuolto. Semiraskas viikko sisältää muutaman treenin enemmän eli 4-5 ja totaalinen heavy-viikko sitten sisältääkin jo jopa kuusi harjoitusta viikossa.

Esimerkkinä voisi olla hyvin vaikka seuraavanlainen viikkokalenteri hieman jo treenanneelle:
 
Maanantai:   Peruskestävyysalueen aerobista treeniä 30-45 min + kehonhuollollinen 
                    treeni (BodyBalance, pilates, venyttely jne.) 
Tiistai:         Lihaskuntoharjoitus (kuntosali, BodyPump jne.)
Keskiviikko: Lepoa (tai lihashuoltoa)
Torstai:        Hieman reippaampi aerobinen harjoitus n. 60 min
Perjantai:    Lihaskuntoharjoitus (kuntosali, BodyPump jne.)
Lauantai:     Lepoa
Sunnuntai:   Peruskestävyysalueen aerobista treeniä n. 60 min (tai jos tuntuu niin
                    lihaskuntoharjoitus)

Lihashuoltoa voi lisätä esimerkiksi lihaskuntoharjoituspäiviin treenin jälkeen. Esimerkiksi jos teet salitreenin ensin niin sen jälkeen voi osallistua vaikka venyttely- tai BodyBalance-tunnille (kevyet venyttelythän suoritetaan joka treenin jälkeen, eikö vaan? ;)).

BodyPumpissa suositellaan käytävän 3-4 kertaa viikossa, mutta aloittelijalla sanoisin että ensin kuntosalilla liikkeet tutuiksi ja sitten vasta Pumpin pariin. Yllä olevasta ohjelmasta voisi yksi olla BodyPumpia ja yksi kuntosalin puolella. Mutta ehdottomasti pitää muistaa nuo lepopäivät. Aloittelija voi hyvin karsia yllä olevasta viikosta yhden peruskestävyystreenin pois. Mutta palautteleva kävelylenkki toimii vallan mainiosti hyvänä peruskestävyysalueen treeninä myös lepopäivänä. Oman jaksamisen mukaan, eikö? :)

Oma treeniviikkoni on tällä hetkellä seuraavanlainen joka on aika kestävyyspainotteinen johtuen viimeaikaisesta synnytyksestä ;).
Maanantai: aerobinen 60 min
Tiistai: kehonhuolto
Keskiviikko: lihaskunto 60 min
Torstai: lepo tai lihaskunto
Perjantai: aerobinen 60 min
Lauantai: aerobinen 60 min tai lepo
Sunnuntai: lihaskunto 60 min

Hauskaa ja antoisaa treeniä! :)

Ei kommentteja: