sunnuntai 20. toukokuuta 2012

Itse tehty mysli

Itse tehtyä herkkua :)
Luin muutamia blogeja, jossa törmäsin itse tehtyyn mysliin. Pakkohan sitä oli itsekin kokeilla. Googletin hakusanalla "itse tehty mysli" sekä "herkkumysli". Reseptejä löytyi jos jonkinlaisia ja koostin niistä itselleni sopivan version. Laitoin mysliini:

5 dl kaurahiutaleita
½ dl kauraleseitä
½ dl vehnäleseitä
½ dl pellavansiemeniä
½-1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl erilaisia pähkinöitä murskattuna (minulla cashew-, saksan- ja pekaanipähkinää)
rusinoita (myös erilaisia kuivattuja hedelmiä)
1 dl öljy
2-3 rkl juokseva hunaja





Ensin sekoitetaan kaikki hiutaleet ja pähkinät (ei rusinoita/kuivattuja hedelmiä) yhteen ja sinne joukoon sitten öljy sekä hunaja. Kunnolla sekaisin astiassa, jonka jälkeen levitin tasaiseksi pellille. Mysli laitetaan uuniin paahtumaan noin 15 minuutiksi, asteita 175-200 astetta. Mysliä kannattaa käännellä usein, jotta se paahtuu mukavasti. :) Mysli on valmista kun väri on kauniin kullanruskea ja kodin valtaa pehmeän pähkinäinen tuoksu. Annoin myslin hetken jäähtyä, jonka jälkeen lisäsin rusinat. Valmiin myslin laitoin tiiviiseen lasipurkkiin, josta sitä on helppo ripotella maustamattoman jugurtin joukoon. Nam!

Lisäksi ostin kuivattuja mansikkalastuja sekä kuivattuja mulperin marjoja (Siis mitä? Katso tekstin loppu), joita ripottelen jugurtin sekä myslin joukkoon. Nuo mansikkalastut tulee aika kalliiksi, sillä pussi ei kauaa kestä. Maittavat kotimaiset marjat kuten mansikat, mustikat ja vadelmat ajaa saman asian. :)

Täytyy sanoa, että aamiaisena Turkkilaista jugurttia, mulperin marjoja sekä itse tehtyä mylsiä oli taivaallinen makunautinto. Omatekemässä myslissä ei ole lisättyä sokeria ja tiedät tasantarkkaan, mitä suuhusi laitat. Mysli sisältää paljon kuituja sekä hyviä rasvoja pähkinöiden sekä auringonkukansiemenien muodossa. Valmismysleistä ei tiedä, mitä kaikkea ne loppujen lopuksi sisältää.
Aamiainen


Mitä on mulperin marjat?
Lähde: CocoVi
"Mulperinmarjat on hyvänmakuisia ja terveellisiä. Mulperipuun marjat maistuvat makeilta ja pähkinämäisiltä. Niitä voi syödä sellaisenaan suoraan pussista tai käytää salaatteihin, ruoanlaittoon tai smoothie-valmistukseen.

Mulperipuu (Morus alba L.) on Aasiassa hyvin tärkeä puu, sillä mulperiperhonen, joka kehrää silkkisäkeitä, syö ainoastaan mulperipuun lehtiä. Tämän vuoksi puu kasvaa suurilla alueilla Aasiassa, mutta puu kasvaa myös Euroopassa.

Mulperi on tunnettu perinteisenä kansanlääkkeenä ja siitä kertovia vanhoja kirjoituksia on löydetty Kiinasta ja Kreikasta. Mulperipuun kaikki osat voidaan käyttää, juurista ja lehdistä hedelmään.
Mulperinmarjan sanotaan pitävän verensokerin tasaisena sekä lisäävän hyvää kolesterolia. Mulperissa on hyvin C- ja K-vitamiinia, rautaa ja kalsiumia. Se sisältää myös polyfenoleja, flavonoideja, proteiinia, steroideja, triterpeenejä, astragaliinia ja isokversitriiniä. Mulperi sisältää myös antioksidanttina ja antikoagulanttina toimivaa resveratrolia."

Ei kommentteja: