tiistai 9. lokakuuta 2012

Treeninjälkeinen ravitsemus?

Mitä?? Tarvitseeko minun muka syödä treenin jälkeen jotain? Enhän minä laihdu, jos heti syön. Kaikki tekemäni treeni menee aivan hukkaan ja vain lihoan!!

Jos tämä on ajatusmallisi, suosittelen lukemaan seuraavan tekstin treeninjälkeisestä pöperöinnistä. :)

Harjoittelun jälkeen lihakset ovat tyhjentäneet tarvitsemansa ravinto-aineet, joita se tarvitsee aloittaakseen treenistä palautumisen. Hyvä uutinen on se, että lihakset ovat myös erittäin vastaanottavaisia ​​ottamaan ravinteita itseensä, täyttämään glykogeenivarastot, sekä palauttamaan proteiinitasapainon käynnistäen lihasten proteiinisynteesin ja aloittaakseen lihaksen rakennuksen uudelleen. Jos todella haluat kasvattaa lihasta tai haluat muuten vaan kauniin kehonmuodon (ja naiset – se lihas EI TODELLAKAAN KASVA HELPOLLA, joten no worries!) ja olet juuri tehnyt mahtavan treenin salilla, on ehdottoman tärkeää antaa keholle sen tarvitsemat rakennusaineet, jotta keho ei ota energiaa lihaksesta vaan siitä itsestään. Ja sitähän me kaikki haluamme eikö? ;)

Elimistössä vallitsee kaksi tilaa samanaikaisesti – katabolinen (kuluttava) ja anabolinen (rakentava) tila. Treenin aikana energiavarastomme kuluvat ja tila on katabolinen. Usein sanotaankin, että olet treenin jälkeen huonomassa kunnossa kuin ennen treeniä. Treenin aikana syntyy soluvaurioita lihakseen, jonka uudelleenrakentamiseen tarvitaan proteiinia.
Aminohapot, erityisesti haaraketjuiset aminohapot, osallistuvat lihasten uudelleenrakentamiseen ja toipumiseen. Koska glykogeenivarastot on tyhjennetty ja käytetty, lisääntyy proteiinin käyttö energiantuotossa. Hillitäksesi lihasten hajoamista, sinun tulee varmistaa treenin jälkeinen ravitsemus jotta kaikki se kova työ jonka olet juuri tehnyt, ei menisi hukkaan.

Usein kuullaan puhuttavan ”anabolisesta ikkunasta”, joka on voimassa noin 30 minuuttia harjoituksen jälkeen. Tuona aikana keholle pitäisi antaa sen tarvitsema palauttava ravinto, jotta saat treenistä hyödyt irti. Palauttavana rakennusaineena toimii hyvin palautusjuomat, mutta jos et niistä välitä on tärkeää saada edes jotain suuhun ja usein maitolasi toimii hyvänä palauttajana. Siinä on proteiinia ja hiilihydraattia sopivassa suhteessa!Haastankin sinut nyt nauttimaan palauttavan juoman/aterian heti treenin jälkeen. Se kannattaa olla aina salilla mukana!

Mukavaa treeniviikkoa!

5 kommenttia:

Laura kirjoitti...

Näitä juttuja on tullutkin terveystiedon ja biologiankursseilla jankattua. Itsellä kuuluu aina rahka raejuusto tai palkkari treeninjälkeiseen palautumiseen. Hyvä kirjotus! :))

Mog kirjoitti...

Näinhän se tosiaan menee.
Vähän ehkä liikaa mielestäni painotetaan noita palautumisjuomia, koska mielestäni paremman vaikutuksen saa jos ikkunan aikana on mahdollista syödä kunnon ateria.

~Hanna~ kirjoitti...

MOG: On totta että aivan normaalilla safkalla saadaan hyvä palautumisateria nautittua ilman lisärainteita. :) Joskus ne vaan on monelle se helpompi vaihtoehto kuin alkaa itse valmistamaan pöperöä. :) Hyvä lisä, mutta ei missään tapauksessa korvaa normaalia ateriaa (in my opinion). :)

Petteri Lindblad kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Petteri Lindblad kirjoitti...

Hyvä kirjoitus!

Varmasti "anabolinen ikkuna" edelleenkin on olemassa, vaikka sen merkitys ei ehkä olekaan yhtä suuri kuin ollaan alunperin uskottu. Kannattaa muistaa, että vaikka otollisin aika ravinnolle anabolisen ikkunan teorian mukaan onkin heti treenin jälkeen, ovat lihakset herkistyneet ravinnonsaannille vielä pitkän aikaa treenin jälkeen. Seuraavat 24-48 tuntia ovat yhtä olennaisia kuin heti treenin jälkeinen aika. Kaikista tärkeintä on, että proteiinia ja muita tarpeellisia ravintoaineita nautitaan riittävästi päivän mittaan.

Olen kirjoittanut treenin jälkeisestä proteiinista osoitteessa http://petterilindblad.blogspot.fi/2014/11/miten-paljon-proteiinia.html